Ajánlatkérés
Név:
E-mail:
√úzenet:
Biztonsági kód (számokkal) = egy nulla hetvenöt

Látnivalók

Balatonbogl√°r

Balatonbogl√°r legink√°bb lassan m√©ly√ľlŇĎ, csal√°dbar√°t, homokos, de nem iszapos strandjair√≥l √©s finom borair√≥l ismert. Ezeken k√≠v√ľl nyaranta k√©t olyan rendezv√©ny is helyet kap a v√°rosban, melyek h√≠re m√°r az orsz√°g hat√°rain is t√ļljutott.

Az egyik az √°ltal√°ban j√ļlius k√∂zep√©n megrendezett Balaton-√°t√ļsz√°s, amely Eur√≥pa egyik legnagyobb t√∂megsport rendezv√©nye.

A m√°sik a Bogl√°ri Sz√ľreti Fesztiv√°l, amit √°ltal√°ban az augusztus 15-20. k√∂z√∂tti napokban rendeznek. Ekkor √©ri el a v√°ros a befogad√≥k√©pess√©g√©nek a maximum√°t, hiszen a 4-5 napos rendezv√©ny idej√©n k√∂zel 300.000 ember fordul meg a telep√ľl√©sen.

A k√©t "zajos" rendezv√©nyt lesz√°m√≠tva Balatonbogl√°r egy csendes, csal√°dbar√°t pihenŇĎhely, ahol √©jszak√°nk√©nt m√©g egy hangosabb sz√≥rakoz√≥hely sem nyomja el a t√ľcsk√∂k ciripel√©s√©t.

A város története

Balatonbogl√°r ter√ľlete k√∂zel hatezer √©ve lakott hely. Az egykori berekvil√°got szegŇĎ dombh√°takon megtelepedtek a kŇĎkorszak, r√©zkor, a bronzkor, a vaskor n√©pei. A n√©pv√°ndorl√°s idŇĎszak√°b√≥l is figyelemre m√©lt√≥ leletanyag ker√ľlt elŇĎ. A k√©sŇĎi ŇĎskorban emelhett√©k a V√°rdomb j√≥l felismerhetŇĎ s√°ncait.

BŇĎvebben: A v√°ros t√∂rt√©nete

A Balaton csavargŇĎz√∂s

A balatonbogl√°ri kik√∂tŇĎ √©p√ľlete mellett a parton √°ll a 2011-ben fel√ļj√≠tott Balaton csavargŇĎz√∂s, amely a t√≥ elsŇĎ ilyen t√≠pus√ļ haj√≥ja volt. 1872-ben a Zala-Somogyi GŇĎzhaj√≥ T√°rsulat megrendel√©s√©re k√©sz√ľlt, √©s a R√©vf√ľl√∂p - Bogl√°r - Szepezd √ļtvonalon k√∂zlekedett. A t√°rsas√°g 1876-ban csŇĎdbe ment, √©s a gŇĎz√∂s vontat√≥nak a Dun√°ra ker√ľlt. T√∂bbsz√∂ri √°t√©p√≠t√©s, tulajdonosv√°lt√°s √©s n√©vv√°ltoztat√°s ut√°n 1978-ban t√∂bb mint 100 √©vi szolg√°lat ut√°n leselejtezt√©k, 1981-ben visszaker√ľlt a Balatonhoz. Az √∂nkorm√°nyzat tervei szerint 2012-tŇĎl haj√≥z√°si m√ļzeum kap helyet a belsej√©ben.

Vörös és Kék kápolna

Mindk√©t k√°polna a TemetŇĎ dombon tal√°lhat√≥. A nyolcsz√∂g alap√ļ, neog√≥tikus st√≠lus√ļ, katolikus¬† V√∂r√∂s k√°polna 1896-ban √©p√ľlt, √©s eredetileg a Gyulai-Ga√°l csal√°d s√≠rk√°poln√°j√°ul szolg√°lt. A szint√©n neog√≥tikus st√≠lus√ļ K√©k k√°poln√°t az evang√©likus¬†K√∂rmendy csal√°d √©p√≠tette¬† 1856-ban.

Ma m√°r egyik k√°poln√°t sem haszn√°lj√°k liturgikus c√©lokra. A szezon idej√©n mindkettŇĎben √©rt√©kes ki√°ll√≠t√°sok l√°that√≥k a d√©lut√°ni √≥r√°kban. A bel√©p√©s ingyenes.
A k√°poln√°khoz k√∂zel, a TemetŇĎ domb tetej√©n tal√°lhat√≥k Balatonbogl√°r √Ārp√°d-kori templom√°nak romjai.¬† Sz√©p kil√°t√°s ny√≠lik innen a Balatonra √©s a szemk√∂zti¬† tan√ļhegyekre.

Gömbkilátó - Várdomb

Xantus J√°nos a g√∂mb alak√ļ √©p√≠tm√©ny vasszerkezet√©t valamikor a Budapesti Nemzetk√∂zi V√°s√°rra k√©sz√≠tette, majd itt helyezte el. A kil√°t√≥ Balatonbogl√°r jelk√©p√©v√© v√°lt.

Római katolikus templom

Az 1932-ben elk√©sz√ľlt modern st√≠lus√ļ √©p√ľlet tervezŇĎje Kotsis Iv√°n mŇĪegyetemi tan√°r. Az egyszerŇĪ vonal√ļ √©p√ľlet legmagasabb r√©sze a 30 m√©ter magas torony.
A templom belsej√©ben a monumentalit√°s h√∂kkent meg, ahol a teret a hatalmas kereszt uralja. A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ alatt a telep√ľl√©sen mened√©ket tal√°lt francia hadifoglyok egy kis Szent Ter√©zt √°br√°zol√≥ szobrot faragtak, amelyet szint√©n itt helyeztek el. A szobor talapzat√°n a k√©tnyelvŇĪ felirat sz√∂vege: "K√∂sz√∂net a lovagias magyar nemzetnek!"

Evangélikus templom

Az evang√©likus felekezet 1896-t√≥l 1962-ig a V√∂r√∂s k√°poln√°t haszn√°lta, majd a reform√°tus templomban tarthatt√°k istentiszteleteiket. A jelenlegi √ļj √∂n√°ll√≥ templomukat 1995-ben kezdt√©k √©p√≠teni, s 1999-re k√©sz√ľlt el. ¬†

Pincet√°rlat

Az Acs√°di kast√©ly pinc√©j√©ben mŇĪk√∂dik imm√°r m√°sf√©l √©vtizede a Pincet√°rlat, amely a balatonbogl√°ri kultur√°lis √©let fontos sz√≠ntere, ahol nyaranta k√©pzŇĎ- √©s iparmŇĪv√©szeti ki√°ll√≠t√°sokat szerveznek. Az √©p√ľlet fal√°n a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ alatt itt mened√©ket tal√°lt francia katon√°k eml√©kt√°bl√°ja tal√°lhat√≥.

Fischl-h√°z (Helyt√∂rt√©neti GyŇĪjtem√©ny)

A polg√°rmesteri hivatal √©p√ľlet√©vel szemben √°ll√≥ Fischl-h√°zat 1911-12-ben √©p√≠ttette n√©vad√≥ja, a j√≥m√≥d√ļ Fischl kereskedŇĎcsal√°d. Az 1995-ben fel√ļj√≠tott √©p√ľletben a Helyt√∂rt√©neti GyŇĪjtem√©nyen k√≠v√ľl Balatonbogl√°r mŇĪv√©szeti √©let√©nek meghat√°roz√≥ alakja, Bag√≥ Bertalan festŇĎmŇĪv√©sz √°lland√≥ ki√°ll√≠t√°sa l√°that√≥. A Fischl-h√°z ki√°ll√≠t√≥helyk√©nt idŇĎszaki t√°rlatok helysz√≠ne, reprezentat√≠v nagyterme gyakran ad helyet test√ľleti √ľl√©seknek, h√°zass√°gk√∂t√©seknek, √©s egy√©b rendezv√©nyeknek.